Friday, January 06, 2017

Persoonlijk ~ Hoe is het om met coeliakie te leven?

~ Not sponsored, oorspronkelijk gepost op 18 Juni 2016~


Hallo! Zoals je waarschijnlijk weet heb ik coeliakie (seu-li-jaa-kie), ook wel glutenallergie genoemd, en zo niet dan weet je het nu :). Een veelgestelde vraag is altijd of je dan nog wat kunt eten en of dit niet heel anders is. Al dat komt in dit artikel te staan.

~ In dit artikel ga ik het vooral hebben over "gedwongen" glutenvrij eten in plaats van "voor de hype" glutenvrij eten, het verschil tussen de twee is dat ik geen keus heb en de hype eter wel. ~

Wat is coeliakie?
Coeliakie, ook wel glutenallergie genoemd, is een van de meest voorkomende maar tegelijk ook de onbekendste volksziekte van Nederland. Circa 1 op de 10 heeft er last van! Coeliakie is een ziekte waarbij de darmvlokken (soort van vingertjes in je darm om voedingsstoffen op te nemen) niet tegen gluten kunnen. Hierdoor worden deze "vingertjes" korter en dus kunnen ze minder goed voedingsstoffen opnemen, hierdoor kunnen je darmvlokken zo kort worden dat alle voedingsstoffen er gewoon langs gaan en niet opgenomen kunnen worden. Hierdoor kun je last krijgen van (onder andere) magerheid, diarree, je verzwakt voelen, snel geïrriteerd voelen, buikpijn en botontkalking. 
Nu vraag je vast af, maar wat is dan het "medicijn"?
Het "medicijn" is een glutenvrij dieet volgen, zodat de darmvlokken zich weer kunnen herstellen. 

Wat is "gluten"?
Gluten is een eiwit dat in verschillende granen, zoals tarwe, gerst, rogge, haver, spelt en kamut zit. (Maïs mag wel!!!)
Nu denk je misschien dat dat niet zoveel is maar dat zit nog in best wel veel; pasta, brood, koekjes, taart, donuts, etc. 

Maar wat kun je dan wel eten???
Alle andere vormen van meel, mais, groentes, fruit en vlees. Bij andere producten hangt het echt af van het specifieke product; de ene drop mag je wel en de andere niet.
Ook zijn er glutenvrije dieetproducten die dingen zoals taart en koekjes vervangen. Deze zijn dan bijvoorbeeld van maïs gemaakt in plaats van tarwe. 

Hoe verandert coeliakie je levensstijl, volgens jou?
Ik weet nu veel meer wat overal in zit. Ik moet etiketten lezen om te weten of ik iets mag of niet. Ook moet je uitkijken bij kruisbestuiving zoals met boter die niet-glutenvrije mensen al hebben gebruikt. Soms moet je zelf brood of iets meenemen. Soms zul je niet mee kunnen eten of zal je iets missen maar dat komt meestal wel goed. Zolang als je maar onthoudt dat je het voor je gezondheid doet.

Zijn er nog grappigge/aparte dingen die niet glutenvrij zijn?
Je mag geen postzegels likken XD

Oké dat was het dan weer voor deze post. Als je nog iets wilt weten mag je het altijd vragen :)
Tot ziens
SHARE:

No comments

Post a Comment

Blogger Template Created by pipdig